Nii nagu ikka aktiivseteks tegevusteks riietumisel, on ka suusatamises olulisel kohal kihid. 

Mis kihtidega võiks suusarajale minna?

  • Spordipesu. Alustada tuleks sellest, et aluspesu võiks olla sünteetilisest materjalist, et vältida märga ja külma tunnet. Tihti me ei pööra sellele tähelepanu, kuid tasub seda siiski silmas pidada. Spordipesu all mõeldakse küll eelkõige esimest õhukest kihti, mida selga tõmmata. Pesu võib esialgu tunduda harjumatu, kuna oma olemuselt liibub see hästi keha ligi. Seda selleks, et olla võimalikult naha vastas ning tekkivat niiskust kehast eemale juhtida. Siin on hea kohe mainida ka, et esimene kiht võiks olla suuremalt jaolt sünteetilisest materjalist. Naturaalsed materjalid (puuvill ja vill) imavad niiskuse endasse ja muudavad seeläbi riide raskeks ja olemise jahedaks. Sünteetika ja villa segused kangad on aktiivsemalt liigutamisel igati omal kohal, kui on ees rahulikumad ja pikemad sõidud. Villa komponent hoiab keha soojas ja sünteetika ei lase siiski riidel raskeks muutuda.
    Suusatamisel (ja ka rattasõidul) võib tekkida vajadus ka tuuletõkkega spordipesu järele. Eriti hinnas on need näiteks võistlemisel, kus intensiivsus on kõrge, seega eelistatakse riietuda pigem õhemalt. Võistluskombed tuult kinni ei pea, seega on hea lisada selle alla õhuke sooja pesu kiht, millel on tuulttõrjuvad esipaneelid strateegilistes kohtades.

  • Vahekiht/fliiskiht. Selle kihi vajalikkus sõltub väga paljudest teguritest - ilm, treeningu intensiivsus, külmataluvus jms. Kuid krõbedamate miinuskraadidega on see kiht kindlasti oluline. Vahekihte on saadaval erinevate paksustega. Olemuselt on vahekiht reeglina pisut vabama lõikega, et tekiks õhku vahele, mis on heaks soojusjuhiks. Külmatundlikumale inimesele on mõistlik valida seest uhutud või täielikult fliiskangast vahekiht. Tihtipeale on vahekihil ka lukk, mis annab võimaluse reguleerida paremini kehatemperatuuri. 
  • Suusajakk. Üldjuhul piisab kombinatsioonist spordipesu+suusajakk. Suusajakk võiks olla tuuletõkkega, et laskumistel ligi hiiliv tuul ei poeks naha vahele. Jakke on samuti erinevaid - on seest uhutud, vooderdusega ja tehnilise “koorik”-tüüpi jakke. Valiku tegemisel võiks läbi mõelda, millised on valdavalt treeningud. Kui oled harrastaja/tervisesportlane, siis pigem tasuks vaada seest uhutud/softshell tüüpi jakki, mis oleks parajalt vaba ja soe. Lisakäigu saab anda ka suusavesti abil. Soojemate ilmade korral saab kasutada kombinatsiooni spordipesu + suusavest, väga krõbedate külmakraadide puhul saab suusajaki alla/peale lisada ka vesti. 

  • Suusapüksid. Sõltuvalt oludest ja suusatajast võivad siinkohal soovitused olla väga erinevad. On inimesi, kellele piisab ja sobib lihtsalt seest uhutud soojemast treeningretuusidest. On neid, kes kasutavad “koorik”-tüüpi suusapükse, mis hoiavad hästi tuult kinni, kuid millel pole vooderdust. Nendele saab jahedama ilma korral alla tõmmata spordipesu. Samas on ka laialt levinud suusapüksid, kus esipaneel on tuulttõrjuvast materjalist ja jäigem ning tagapaneel on elastsemast kangast, mis võib olla ka omakorda vooderdatu või täiesti harilik õhuke liibuv kangas. Spordipesu abil saab kõikide nende variantidega vastavalt ilmale kombineerida ja mängida.
  • Müts ja kindad. Siin läheb asi väga individuaalseks. On inimesi, kes kasutavad ka suurte miinuskraadide juures peapaela. Ka neid on erinevaid - alustades lihtsamatest kuni fliis-/meriinosisuni välja. Mütsi puhul tasuks eelistada sünteetilist ja hea õhutusega kangast, et pea kaudu eralduv soojus pääseks välja. Tuulistes tingimustes tasub ka siin mõelda tuuletõkkele. On olemas paksemast materjalist mütse, millel on sisse integreeritud tuuletõkkekangas ja on ka siin olemas alusmütse, mida tavalise mütsi alla tõmmata. Alusmütsidel on samuti esipaneelil tuuletõkke komponent ning ülejäänud osas on reeglina müts valmistatud sarnasest materjalist nagu spordipesudki.
    Isegi kinnaste puhul saame rääkida kihtidest. Külmades oludes võib aluskinnas olla just see, mis päeva päästab. Eriti kui valida meriinovilla sisaldusega kinnas. Suusakinnastel on tihtipeale olemas samuti tuulttõrjuv komponent. Samas ainuüksi sellest miinuskraadide puhul ei pruugi piisata. Variant on ka valida voodriga kinnas, mis jällegi võib jääda liialt palavaks pehmema suusailma puhul. Populaarsed on ka 3-sõrmega kindad, kus tekib rohkem ruumi õhule, mis aitab soojust paremini hoida.

Mida veel silmas pidada? 
- Jälgi, et suusasaapad ei oleks liialt kitsad. Kui saabas on liialt tihkelt ümber jala, ei jää õhule ruumi ja seetõttu hakkab külm kiiremini näpistama.
- Ära hoia suusasaapaid ja rõivaid külmas (nt. autos). Kui tõmbad külmad saapad endale jalga, võib juhtuda nii, et jalg ei soojenegi kogu treeningu vältel üles.
- Kinnaste puhul on samuti parem, kui sõrmedel on veidi ruumi ja õhku. Õhk on hea soojusjuht, misõttu on talvel riietudes hea seda silmas pidada. 

 

Endale õige ja sobiliku riietamise valemi leidmine ei pruugi alati olla kõige lihtsam. Mida rohkem katsetada ja katsetustest õppida, seda mõnusamalt saad lõpuks keskenduda ka sõidu nautimisele. 

 

Nüüd õue suusakilomeetreid koguma!