Kui oled võtnud sel aastal nõuks osaleda mõnel rogainil, siis oled maandunud õigesse kohta! Olgu selleks Sinu esimene rogain või kahekümne esimene - loodetavasti leiad siit hüva nõu! 

 

Mis on rogain? 

Rogain on võistkondlik valikorienteerumine, kus etteantud ajaraamis tuleb koguda võimalikult suur punktisumma. Kusjuures kontrollpunktidel on erinevad väärtused, sõltuvalt asukohast ja keerukusest, varieerudes 2-5p vahel.

Foto: Aldis Toome / Seiklushunt

 

Mida mul on vaja, et rogainile minna? 

Selle ala suureks plussiks on, et hirmkallist varustust harrastamiseks vaja polegi. 

Kõige tähtsamad asjad, mida kaasa haarata on SI-kaart ning kompass. SI-kaarti saab ka reeglina rentida, kuid kui vähegi käid orienteerumas, on otstarbekas see endale soetada. Rogaini puhul tasub tähele panna, et kontrollpunkte läbitakse reeglina rohkem kui 30, mistõttu võib SI-8 jääda väikeseks. Seega tasub vaadata endale isend alates SI-9st, kus mälukohti on 50 jagu. 

Kompassi puhul mängivad rolli nõela stabiilsus, kiirus ning korpuse tugevus. Näiteks on STR8 Evo mudelil plastikust korpus, kuid STR8 Original mudeli korpus on alumiiniumist ning nõel on stabiilsem. 

 

Kui need kaks on olemas, siis ju tegelikult võibki tähtsa näoga rajale marssida! 

 

Siiski-siiski - mõned soovitused anname ka riietuse osas:

  1. Pesu! See on üks alahinnatud teema, kuid aluspesule tasub kindlasti tähelepanu pöörata. Vali sünteetilisest kangast aluspesu. Miks? Sünteetiline kangas (nt polüester) juhib oluliselt paremini niiskust eemale ning ei tekita seeläbi ka märga tunnet erinevalt puuvillasest pesust. Miks valida spetsiaalne spordialuspesu? Sest lisaks kangale on mõeldud läbi ka lõiked ning õmblused, mis arvestavad intensiivsemate liigutustega. Seeläbi vähendad ebameeldivad hõõrdumist.
  2. Särk. Siin head rusikareeglit ei ole. Vaata ilmateadet ja ole kõigeks valmis on ainus reegel. Kehtivad tavapärased sportlikud põhimõtted - riietu kihti. Palaval suvepäeval kihte polegi loomulikult vaja. Küll aga, kui plaanid panna lühikese varrukaga särgi, siis tasub mõelda ka maastikule, kuhu oled minemas. Kui tuleb ikka korralik padrikus müttamine, siis tasub mõelda ka okstele ning kuidas oma käsi nende eest kaitsta. Heaks abimeheks võivad olla õhukesed käised, mis kaitsevad käsi kriimustuste ning ka kõrvetava päikese eest. Kõige uuemaid riideid rogainile selga pigem ei paneks - mets võib olla halastamatu ning mitte ükski riideese pole kaitstud terava taimestiku ees. 
  3. Püksid. Lugu on sarnane särgile. Ehk et vaata ilmateadet, maastikku ja vali midagi mis hingaks. Spetsiaalsed orienteerumispüksid on kindlasti väga hea valik palava ilma puhul, kuna nende õhutus on ülihea + kangas on tavapärasest spordipüksist vastupidavam. Poolpika püksi puhul tasub sama asja silmas pidada - mõtle ka säärtele. Alustaimestik võib olla halastamatu. Et olla valmis risuks ja nõgesteks, siis kindlasti tasub peale tõmmata põlvikud/säärised. Kui aga rannas sääri välgutama ei plaani minna hiljem, siis küta lühikese sokiga minema!
  4. Jalatsid. Jalatsivalikul tasub taas lähtuda maastikust. Mida raskem on maastik, seda tummisem võiks olla ka jalanõu. St. et all on korralik muster ja naastud. Viimased on eriti olulised siis, kui on tihe alustaimestik või oodata on niisket ilma. Märgadel puujuurtel ja mudas on naast + muster asendamatu kombinatsioon, et reel püsida. Kui aga on oodata pooleldi linnarogaini või puhast urbanistlikku varianti, siis on naast üleliigne. Naastust tasub loobuda, kuna asfaldil ja kõval pinnasel tekib tugevam põrutus, mis väsitab jalgu ning tekitab ebamugavust juurde. Meie silmis on ideaalseks jalatsiks NVii Terra TT - tugeva mustriga, kerge pehme vahetallaga ning vastupidavate pealsetega. Teiseks heaks variandiks on ka NVii Forest 2. Sellel ei ole küll nii pehmet vahetalda, kuid samas on parajalt mustrit ning jalats on ülimalt kerge. Lühemaks 3-4h rogainiks igati sobilik jalanõu. 
  5. Muu (aga tähtis). Kuidas ma kõik vajaliku söögi, joogi ja lisariided kaasa vean? Absoluutselt asendamatu tegelane on joogivest. Näiteks Silva joogivesti seljaosasse mahub joogipõis, millest on voolikuga hea mugav joogipoolis suu juurde vedada, mistõttu on joomine eriti mugav. Lisaks sellele on mitmeid erinevaid taskuid, kuhu mahutada söök jm vajalik ära. Samas on vest ise kerge ja õhuke, seega ei mõju seljas ahistavalt ning ei hakka õlgadele üleliigset survet avaldama.
  6.  Söök ja jook. Söömine ja joomine tundub kohati nagu tuumateadus. Ja eks ta mõneti on ka, sest soovitused sõltuvad suuresti muutuvatest teguritest nagu - liikumiskiirus, pingutuse aste, ilm jne. Raudreegel on, et juua tasub väikeste sõõmude haaval pigem tihti ja arvestada võiks umbes pool liitrit tunni aja kohta. Söömisega ei tasuks ka üle 1h viivitada. Isegi kui tundub, et kõht pole tühi, siis väike geel või mõni amps tasuks siiski sisse saada, sest söömisblokist üle saada on hulga keerulisem ning energiavaeguses vaevlemine pole mõistlik. 3h rogaini puhul piisab täiesti ka vaid mõnest geelist/batoonis, sõltuvalt, mida ise rohkem eelistad.

Söögiga eksperimenteerida võistluse käigus ei tasu, st ära haara kaasa geele, batoone jms mida sa pole varem kunagi maitsnud/katsetanud. Hea on valida võimalikult naturaalsed tooted, mis on kõhusõbralikud nt HoneyPoweri tooted. 

Foto: Aldis Toome / Seiklushunt

 

Rogainispetside hr. Kraasi ja hr. Kärneri kolm rusikareeglit rogainiks on: 

  1. Hea planeering
  2. Õige tempo
  3. Piisavalt juua ja väike geelivaru kaasa.



Lihtne nagu 1-2-3. :)