Mis imeloom see Jukola on?

Jukola on Soome suurim(!) spordivõistlus, mis on iseenesest juba fenomenaalne nähtus, et o-võistlus on riigi suurim spordivõistlus.. Lisaks on Jukola maailma suurim teatevõistlus orienteerumises. Just nõnda suurejooneline üritus toimub igal suvel üle lahe! Seega pole ime, et eestlasi tõmbab juba aastakümneid sinnapoole, et saada osa sellest suurest melust. Võistlus toimub juba 73.korda.

Sel aastal oodatakse starti kuni 20 000(!) osalejat!

Foto: Jukolan Viesti

 

Eriliseks teeb ürituse veel see, et tegemist on öise orienteerumisega. Stardipauk antakse kl 23 ning seitsmes vahetuses läbitakse ühtekokku ligi 90km.

 

Küsisin Ollelt, et mis asi see on, mis sinna Jukolale siis tõmbab ikkagi? Ta vastas tabavalt: "Aga miks inimesed käivad laulupeol?" Fenomen on sellega sarnane. Võiks lausa öelda, et tegemist on suure spordifestivaliga. Ning loomulikult eestlaste jaoks on tõmbenumbriks maastik. Soome ja üleüldse Skandinaavia maastik on hoopis midagi muud meie enda omast.

Osalejad voolavad kokku peamiselt üle Euroopa. Osalevad nii oma ala tipud kui ka meeskonnad, mis on kokku saanud vaid selleks konkreetseks ürituseks ja mille liikmed on võib-olla vaid paar korda kaartigi käes hoidnud. 

 

Mida peaks arvestama Jukolale minnes? Mõned olulised punktid toob Olle välja:

 

  1. Öisel orienteerumisel on loomulikult mitmeid faktoreid, mis mängivad nii jooksja kasuks kui ka kahjuks. Maastikutunnetus on hoopis teine ning loomulikult nähtavus. Joosta pilkases pimeduses vaid pealambi abil (sealjuures on neid pealampe metsas sagimas ju ohtralt).

Pealampide juures peatukski. Oluline faktor sellise võistluse puhul on lambi võimsus. Seda peab olema piisavalt, et hakkama saada tihedas metsas ning kiirel liikumisel. Samas tasub arvestada, et üritus toimub sisuliselt aasta kõige valgemal ajal, mistõttu täielikku pimedust on väga vähe. Samas sõltuvalt ilmast ja metsa tihedusest, on siiski just kaardi lugemisel valgus oluline. Kõige pimedamatel vahetustel võiks piisata 1800lm võimsusega lambist. On hulk osalejaid, kes võtavad kaasa ka väiksema lambi juhuks, kui õige lamp mingil põhjusel peaks koostöö lõpetama. Vahetused, kes lähevad rajale varavalges, kus päike juba tõuseb, kuid metsa all võib veel olla hämar, saavad hakkama ka väiksemate lampidega - 800lm-1200lm. 

  1. Jalats. Soome maastik on kivine, mistõttu on hästi oluline, et jalats oleks hea mustriga. Naast on kindlasti soovitatav. Lisaks tasub vaadata, et ninaosa oleks tugevdatud, sest lööke saavad jalad parasjagu.
  2. Jalgadest veel rääkides, siis need, kel hüppeliigesed on murekohaks, võivad arvestada korraliku teipimisega. Kivine maastik kipub jalga rohkem väänama, mistõttu tasub juba eos neid hoida ja kaitsta. Miks on orienteerujad läinud just leukoplasti teed? Leukoplast on parajalt jäik, kuid samas elastne. Lisaks peab just leukoplast väga hästi vastu niiskusele, seega ei hakka otsad kusagilt lahti kooruma ega pea muretsema rebenemise pärast. Teipimise alternatiivina võib kasutada ka toega jalatseid VJ Integrator High


    Stiilinäide, et leukoteip sobib ka kõigeks muuks.. Nagu lambi kaabli lappimiseks.. Asi milleks veel valmis olla - anda intervjuud otse-eetris Yle telekanalile.

  3. Kaart on tõenäoliselt Skandiaanviale omaselt detailne, seega tasub kaaluda luubi kasutamist. Luup pole juba ammu kasutusel pelgalt kehva nägemise pärast. Vastupidi - ka noored tegijad kasutavad seda, et lugeda välja kõik detailid, mis kaardile kantud. 
  4. Pikemate vahetuste puhul ja neile, kes aja peale jooksma ei lähe, tasub läbi mõelda ka aeg, mis metsas veedetakse. Kui aeg läheb juba 2-3h kanti, siis tasub mõelda läbi oma jook ja söök, mida kaasa haarata. Pikk pingutus nõuab ka varude taastamist. Seega tasub mõleda kas vöökotile või vestile, et käed oleksid vabad. 

 

Loomulikult kehtivad üldtuntud orienteerumiseks riietumise põhimõtted ning lähtuda tasub ka ilmast. 

 

Sel aastal läheb meie seltskonnast Soome mõõtu võtma Andreas oma koduklubiga Saue Tammed. Loodame, et tuleb menukas võistlus ning ootame juba muljeid! 

 

Loomulikult soovime edu kõigile, kes minemas on!

Boonuseks soovitus juhuks, kui keegi võidab, siis see on nägu, mida tasub teha:

 

Aasta 2008. Olle oli siis esimene eestlane, kes Jukola võidutiimis on olnud.