Tartu Maraton on eestlaste jaoks kui sportlaste laulupidu. Varem või hiljem jõuab väga suur hulk meist just Tartu Maratoni radadele võistluskogemust püüdma.

Foto:Ardo Säks/Klubi Tartu Maraton


Kuidas selleks valmistuda ja mida silmas pidada? Ajakirjas Sport on Jaak Teppan juba mõned aastad tagasi asjakohased soovitused andnud: 

 

Päev enne suuamaratoni ära treeni! Kasuta aega, et käia lihtsalt värskes õhus jalutamas, vaata üle oma varustus ja paki kõik vajalik kokku, et hommikul oleks muret vähem. 

 

Suuskade määrimine. Kui oled teemast teadlik ning kogu vajalik varustus on olemas, võib loomulikult seda ise teha. Lihtsam on aga lasta määrida spetsialistil - nii on endal muret lihtsalt vähem! 

 

Vaata üle oma menüü. Mõned päevad enne võistlust võiks süsivesikud olla Sinu menüüs olulisel kohal. Maratoni eel ei ole mõistlik süüa raskesti seeditavaid toite (rasvaseid) vältimaks raskustunnet. 

 

Ärevuse vastu aitab jalutuskäik! Ära muretse liialt üle. Loe raamatut ja mine varakult magama. Kui aga ärevus ei lase öösel korralikult magada, pole vaja muretseda. Sellepärast sõit sõitmata ei jää. 

 

Hommikul söö umbes 1,5-2h enne starti. Pole vaja oma tavapärast hommikusööki eriliselt muuta. Soovitatav on jätta välja küll puuviljad (eriti õunad), kuna need kiirendavad seedimist. Samuti soovitatakse välja jätta rasvasemad toidud. 

 

Stardialasse sisene umbes 15 minutit enne stardipauku. Püüa stardialas külmetamist vältida, seega võimalusel hoia soojem jope peal nii kaua kui võimalik. Kui võimalust ja ruumi, siis võib ka alati veidi võimelda. 

 

Riietusel on oluline roll sõidul. See peaks olema võimalikult optimaalne, aga reeglina kiputakse külmema ilmaga üle riietuma. Kui külma on rohkem kui -10 kraadi, siis oleks hea suusakombe alla panna soe pesu. Lisaks on võimalik kaasa võtta vöökotti õhuke tuulepluus, millega saab vastavalt oludele reguleerida kehatemperatuuri. 

 

Rajal olles joo igas joogipunktis! Seda, mida parasjagu juua, ei oma tähtsust. Süüa tuleks niisamuti seda, mille järgi isu on. Näiteks rosin on suurepärane energiaallikas. 

 

Sõida omas tempos! Ära jälgi teisi ja teiste tempot. Jälgi vaid seda, kuidas Sa ise liigud. 

 

Möödasõidud planeeri laskumistel - nii säästad jõudu! Tempovalikul lähtu sisetundest, mitte kellast. 

 

Kui tundub, et suuskade määre pole päris õige, siis on mõistlik määrdepunktist abi küsida. Kui aga varustus on endal kaasas, siis võid ka ise hetkeks rajalt kõrvale astuda, ning määret korrigeerida. 

 

Igal juhul loodame, et Tartu Maraton tuleb nauditav!

Libedat suuska! 

 

Allikas: http://ajakirisport.ee/2018/02/08/mida-peaksid-teadma-enne-suusamaratoni/ 

(autor M.Piirsalu)