Üha enam on päevakorral meie ökoloogiline jälg - nii üksikisiku tasandil kui ka ettevõtetes. Kõik liiguvad selles suunas, et pakkuda keskkonnasõbralikke alternatiive ja meie valikud aina laienevad. Heidamegi pisut valgust, mida erinevad ettevõtted teevad, et pakkuda keskkonnasõbralikke tooteid? 

 

CRAFT

Jätkusuutlikus on Crafti tegemistes viimastel aastatel tõusnud eriti olulisele kohale. Alustades juba sellest, et disainitakse piisavalt vastupidavaid rõivaid, et neid ei tuleks tihti välja vahetada. Üha enam kasutatakse taaskäideldud materjale tootmises. Näiteks üks läbi aegade populaarsemaid tooteid Fuseknit Comfort on toodetud täielikult ümbertöödeldud polüestrist. Kõik puuvillal põhinevad tooted valmistatakse ökoloogilisest puuvillast (st. et puuvilla kasvatamisel on täidetud kõik mahetingimused, et säästa maapinda ja inimesi).
Uue tulijana on kasutusel ka näiteks SEAQUAL materjal, mis on täielikult merest leiduvast plastikust valmistatud riie.

 

TRIMTEX

Trimtexis kasutatakse tootmisjääke uute materjalide valmistamiseks. Kas teadsid, et taastöödeldud polüestri tootmisele kulub 33-53% vähem elektrit? Polüester on ühtlasi ka materjal, mida saab väga edukalt korduvalt ümbertöödelda ilma, et see kaotaks oluliselt kvaliteedis.
Trimtexi valikus on 50 Clean Grit mudelit (st üle 50% kasutatud materjalidest on taaskäideldud). Lisaks on 6 toodet mis on 100% taaskäideldud materjalidest toodetud.
Trimtexil on ka ambitsioonikas plaan 2030.aastaks valmistada kogu rõivavalik 100% taaskäideldud materjalidest.
Ka Trimtexi puhul on suund sinna, et rõivad oleksid võimalikult vastupidavad ja kauakestvad, et vähendada tarbimisahelat.
Meeldiv üllatus on ka see, et 92% Trimtexi rõivastest toodetakse siinsamas Eestis! Kuna põhiline turg on Skandinaavias, siis on saatmisahel lühike ja saab kasutada enamjaolt veokeid lennukite asemel. Lisaks toimib Eesti üksus 90% rohelise energia najal. 

 

ODLO

Ka Odlo puhul on põhimõtted üsna sarnased - toota kvaliteetseid ja kauakestvaid rõivaid. Odlo loosungiks on Be aware of what you wear- ehk ole teadlik sellest, mida Sa kannad. 2020.aastaks saavutas Odlo olulise eesmärgi - 50% toodetud materjalidest on taaskäideldud ja lisaks on kasutusel Tencel materjal(mis on keskkonna- ja nahasõbralik tehiskiud).
Üks suurimad veetarbijaid rõivatööstuses on riiete värvimine. Siinkohal on Odlo veepõhised värvimised tahaplaanile jätnud ning kasutab alternatiivseid meetodeid.
Ka Odlo tootevalikus on aluspesu, mis on valmistatud ookeaniplastikust taaskäideldud riidest. Pakendamisel mõeldakse samuti üha enam taaskäideldud materjalidele ning püütakse pakendada optimaalsemalt. Nagu ka Trimtexil ja Craftil nii ka Odlol on enimmüüdud tooted valmistatud 100% taaskäideldud materjalidest. Odlo toob ka välja, et eelmisel aastal töödeldi 210 tonni (!) plastpudeleid ümber polüestriks.
Eelmise aasta lõpus käivitus ka programm, kus mitmetes Odlo poodides Euroopas püstitati kastid, kuhu saab vanad spordirõivad tagastada. Sealjuures pole oluline, et tegu oleks Odlo toodetega. Nii saab vanadele riietele uue elu anda. 

 

Kuidas saame aga meie ise anda panuse helgemasse tulevikku?


1. Ole teadlik! Jälgi, millest on valmistatud Sinu riided.

2. Trendid on küll toredad ja vahva on uusi rõivaid osta, kuid vaata oma riidekappi ja mõtle, kas on ikka vaja uut eset. Ehk annab vanu lappida, üles vuntsida?

3. Taaskasutus! Anna oma vanad riided edasi sõpradele, vii müüki või anneta!

4. Investeeri kvaliteeti! Odavad asjad on tihti põhjusega odavad. Hinda kvaliteeti, sest nii saad tõenäoliselt kaaslase aastateks, mis on kokkuvõttes soodsam, kui pidevalt odavaid ja ebakvaliteetseid rõivaid osta.