Jooksmine iseenesest juba on tegevus, mis ei pruugi just kõigile meeltmööda olla. On tõelisi jooksufänne, kes naudivad ala ning pühendavad suurema osa oma treeningutest just jooksule. On neid, kes suisa vihkavad jooksmist ning leiavad mistahes muu ala, mida teha. Samas on jooksmine siiski üks tänuväärt spordiala, mis parandab vastupidavust ja aitab kaasa nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele. Valides erinevate tempode vahel, on võimalik jooksmisest välja pigistada väga palju erineva eesmärgiga treeninguid.

Kahe äärmuse vahele jääbki üks suur hulk inimesi, kes käivad aeg-ajalt jooksmas, sest see on lihtne ja kättesaadav viis oma keha liigutamiseks.
Nii ka mina - põline tervisesportlane - käin vahepeal jooksutiirudel. Täpselt siis, kui tekib tuju-tunne või tundub olevat paras päev selleks. Nüüdseks olen juba üle saanud ka sellest mõttest, et "ilm on liiga kehv, et minna jooksma". Kui on eesmärk seatud, siis valin lihtsalt õiged riided, libistan end tossudesse ning suundun õue.
Aga millist riietust kasutab üks külmavaresest kulgeja, kui õues on napilt plusskraadid, sajab mingit arusaamatut löga alla ning teeolud on.. heitlikud?

Esiteks - mistahes ilmaga on olulisel kohal aluspesu. See on kiht, mis on Sinu ihule kõige lähemal, seega peab see olema mugav ning SÜNTEETILINE. Puuvill on küll mõnus vastu nahka, kuid higistades muutub see märjaks ning sedasi tekib külmatunne väga kiiresti. Seega pane rõhku oma aluspesule

Teiseks tõmbasin selga sooja pesu särgi. Olen nüüdseks juba paar aastat kasutanud just SEDA Odlo mudelit. See on parajalt õhuke, samas üllatavalt sooja hoidev särk. Eriti meeldib mulle selle lõige - varrukad ja kehaosa on piisavalt pikad ning särk hoiab ümber keha (ilma, et ahistaks!).

Pükstega on lugu sedasi, et umbes aasta tagasi leidsin samuti Odlo valikust tõeliselt head jooksupüksid, mis sobivad kasutamiseks väga erinevate ilmaoludega. Kõrge pihaga, äärmiselt mugavad ja tuultpidavad! liibukad, millele on lisatud heldelt helkureid. Jah, toote hind on üsna krõbe, aga selle läbimõeldud detailid ning mugavus on seda päriselt ka väärt. Tuuletõkkega kangas on just reite esipaneelil, mis saavad reeglina kõgie valusamalt tuuleiiliga pihta. Lisaks olen neid pükse kasutanud ka suusatamisel ja ka krõbedamate külmadega (lisades nende alla veel omakorda sooja pesu püksid).

Ülemise otsaga on sedasi, et kui löga alla poleks sadanud, oleksin otsustanud vesti kasuks. Mulle meeldib vesti puhul see, et on suurem liikumisvabadus ning õhutus on ka oluliselt parem. Samas, kui sajab lörtsi, vihma või lund, siis eelistan kaitsta end täielikult märjaks saamise eest. Seega otsustasin hoopiski suusajaki kasuks. Pildilolevat jakki küll Duncani vabavaras ei ole, kuid minu riidekappi kuulub ka veel Brensholmeni suusajakk, millega olen varasemalt käinud ka jooksmas. Mõned ütlevad, et suusajakk jääb veidi kohmakaks või hoopiski palavaks. Aga külmavaresele on see vägagi mõnus variant. 

Kuna ma isiklikult ei ole väga suur mütsi fänn, siis eelistan kasutada peapaela. Sel korral otsustasin seest uhutud variandi kasuks, mis peab päris hästi ka tuult kinni.

Sellel talvel olen peaaegu kõik õuetreeningud teinud just nendes sokkides. Väike meriinosisaldus ning mõnus kompressioon muudavad selle soki minu jaoks tõeliselt meeldivaks.

Jalanõudega on asi veidi keerulisem. Kuna mina jooksin vahelduval pinnasel (asfalt, kruusatee), siis valisin need Icebugi jalatsid. Kuigi talvel võiks eelistada pigem naastuga varianti nagu näiteks Newrun, sest teeolud võivad olla vägagi muutlikud.

Kinnasteks valisin Hestra aluskindad. Kui on tuulisem või külmem ilm, siis olen kasutanud ka suusakindaid, kuid minu jaoks jäävad need joostes kuidagi jäigaks ja ahistavaks. Samas sõltub see loomulikult kindast..



Ja viimaseks, aga väga oluliseks punktiks, on nähtavus! Tõeliselt mugav lahendus selleks on helkurvest. Ja loomulikult (sõltuvalt küll, kus joosta) tasub mõelda ka pealambile. Kergeteks jooksudeks pole vaja üldse võimsat lampi ja lihtne pealamp täidab eesmärki vägagi hästi.

Ja peab tõdema, et õige riietusega, on kehva ilmaga jooksmine isegi veidi nauditav! 
Loomulikult on igal ühel omad nipid-trikid ja vajadused, kuid selline on minu üsna tavapärane riietumispõhimõte pehmete talviste ilmadega. 

 

Kerget jalga!