Talvine jooks võib olla üks rahuldustpakkuvamaid tegevusi. Joosta pehmel ja tasasel lumel kargetes külmakraadides, mis hoiavad sind samaaegselt jahedana. (Ilmselgelt elame sinisilmses lootuses, et ühel ilusal päeval see lumi ikka tuleb!)
Siiski, selleks et talvist jooksutrenni tõesti nautida, on oluline riietuda korrektselt

 

 

Tihtilugu juhtub nii, et väljas valitsevad miinuskraadid võivad esialgu ehmatada. Nii kipume riietuma liiga soojalt. Tulemuseks on see, et pannakse treeninguks selga riided, mis sobivad vaid esimeseks kümneks minutiks. Selle asemel tuleks riietuda just lähtudes treeningu teisest poolest. Kuldreegel on see, et õue minnes peaks Sind alguses külm veidi näpistama, isegi, kui see tundub ebamugav. Olles juba mõne minuti jooksnud, hakkab üsna pea taas soe. 

 

Alustame kõige algusest - aluspesust. See on riietusese, millele tihti ei pöörata tähelepanu, kuigi tegelikult peaks. Valides aluspesu, mis on valmistatud sünteetilisest materjalist (polüester, elastaan), püsid kuivana. Sünteetiline materjal ei ima niiskust endasse, vaid juhib seda edukalt eemale. Tihtilugu kasutatakse aluspesu puhul puuvillast materjali. Selliselt toimides ei ole järgmistest kihtidest enam niivõrd palju kasu, kuna ese, mis on ihu vastas, tekitab Sinus märja ja külma tunde. 

 

Selleks, et kaitsta end miinuskraadide ning külma tuule eest, tuleks kanda kerget tuulekindlat jooksujakki või kerge voodriga vesti, mille tagapaneel oleks hingav. Vest pakub soojust olulisele kohale ehk ülakeha esipoolele, samal ajal tagab mugava liikuvuse ning käte kaudu suurepärase soojusjuhtivuse 

 

Pükstevalik, mida talvisel ajal kasutada, on üsna lai. Kõige sagedamini kasutatake õhukesi liibuvaid jooksupükse või seest uhutud paksemaid liibuvaid pükse. Ka siinkohal tuleb jälgida, et jalga ei saaks liialt paksud püksid. Tuletades meelde tarkusetera - treeningut alustades peaks Sul olema külm. Kui oled pigem külmakartlik, siis on veel hea variant kasutada liibuvate jooksupükste peal lühikesi pükse. Nii on tundlikud alad soojas, kuid samal ajal säilib liikumismugavus. Sääreosa annab sellisel juhul hea õhutuse. 

 

Jooksutrenn võib aga oma olemuselt panna Sind proovile väga erinevates tingimustes - erinevad maastikud, avatud ja tuulised alad, vaiksed metsad, tõusud ja langused. Sellisel juhul, kui ilmastikutingimused ja treeningu intensiivsus vahelduvad, on hea kasutada esemeid, millega saad kiiresti ja mugavalt kehatemperatuuri kohandada. Selleks on hea kasutada erinevaid mütse ja kindaid. Nii on võimalik jooksu alustades hoida end soojas ning temperatuuri tõustes on võimalik müts ja/või kindad taskusse pista. Ühtlasi on heaks riideesemeks taaskord vest ning pöidlaavaga jakid.
Ka torusall on hea võimalus kehatemperatuuri reguleerimiseks. Seda on võimalik tõmmata endale näo ja kõrvade peale, et kaitsta end külma eest. Alla tõmmates saad kaitsta kurku ja kaela. Kui treeningu edenedes hakkab liiga kuum, on paras see pista endale tasku.  

Üks hea nipp on kerida pluusi/jaki varrukad veidi üles randme juurest (kuna selles piirkonnas on palju naha pinna all olevaid veresooni), et kiiremini maha jahutada end. 

 

Ei tasu unustada, et talv on ka pime aeg. Kui lähed pimedaga tee peale jooksma, on eriti oluline, et oleksid nähtav. Autotuled on suunatud maapinnale, seega mida madalamal on helkurdetailid seda parem. Lisaks on hea kasutada helkurdetaile/helkurriiet liikuvatel osadel nagu käed, jalad ja kannad, et olla eriti nähtav. Eriti tasuks rõhku panna sellele, et Sinu parem pool oleks hästi esile toodud, arvestades parema käe liiklust. 

 

Olles siiski realistlik ning vaadates praeguseid olusid, on paslik teha juttu ka sellest, kuidas riietuda vihma korral. Sellel juhul on põhimõtteliselt kaks valikut - kas saada märjaks seestpoolt (higi) või saada märjaks väljastpoolt (vihmavesi). Tavaliselt on veidi vähem ebameeldivam saada märjaks just väljastpoolt. Seega tasuks valida riided, mis juhivad hästi niiskust kehast eemale ning on hingavad, kuid mille veekindlus ei pruugi olla parim.
Kui on jahe õhk ja kergem vihm, võib piisata vaid ühest lisakihist särgi peal. Eelistatult võiks tegu olla keskmise kihi esemega, mille esiosa on tuuletõkkega. Isegi, kui oled trenni lõpuks märg, aitab lisakiht hoida keha soojana. Siiski on oluline valida väga hea niiskusjuhtivusega materjal. Vastasel juhul muutub riie kiiresti raskeks ning hakkab lotendama.

Tugeva vihma korral on soovitatav kanda vihmajakki, mis on mõeldud jooksmiseks. See pakub head ilmastikukaitset ning samal ajal tõhusat tuulutust. Jalas on parim variant kanda liibuvaid jooksupükse või tuult- ja vetthülgavast materjalist lühikesi pükse (soojema ilma korral). Lühikesed püksid on aga head abimehed ka jahedates tingimustes. Kui lisada liibuvatele pükstele peale vee- ja tuulekindlad lühikesed püksid, pakub selline kombinatsioon head ilmastikukaitset kriitilistes alades, samal ajal on põlvest allpool tagatud hea õhutus. 

 

Kokkuvõtteks - parem kanna õhemaid riideid, kuid kasuta mitmeid kihte. Nii on kihtide vahel õhku, mis pakub rohkem soojust kui üks paksem riideese. Kihtidena riietumine annab ka hea ja kiire võimaluse riideid vähemaks võtta, kui peaks liiga palav hakkama. Riietudes optimaalselt alustades aluspesust ja lõpetades välise kihiga, püsid jaheda ning kuivana, mis omakorda laseb Sul keskenduda treeningule

 

Kõige olulisem nõuanne - Ära riietu liiga palavalt! 

 

Edukaid talviseid jookse!

 

Allikad:
https://www.craftsportswear.com/product-guides/winter-running/
https://www.craftsportswear.com/product-guides/running/